— — — 2016-04-13 — — —

Kakkosvuoden syksy

LYF: lääketieteellinen yleisfysiologia

Syksy käynnistyi lääketieteellisen yleisfysiologian kurssilla. Kirjana oli Guyton and Hall: Textbook of Medical Physiology. Käsiteltiin yleisellä tasolla koko ihmisen fysiologia hermostoa lukuunottamatta läpi: verenkierto, ruoansulatus, hormonitoiminta jne. siis. Harjoitustöissä suuren suurena kohokohtana opittiin ottamaan laskimoverinäytteitä - saatiin siitä jopa hienon hieno todistus. Muita harjoitustöitä olivat sydämen auskultointi, keuhkojen auskultointi, kehon koostumuksen ja suorituskyvyn mittaaminen, verenpaineen mittaus sekä keuhkojen toimintatestit.

VPL: vuorovaikutus potilas-lääkärisuhteessa

Alkusyksystä käynnistyi myös VPL. Kurssi koostui muutamasta luennosta sekä harjoituskerroista, joissa opeteltiin toimimaan vastaanottotilanteessa. Ensimmäisellä harjoituskerralla opiskelijat toimivat sekä potilaana että lääkärinä. Kahdella myöhemmällä kerralla potilaana toimi ulkopuolinen näyttelijä, joka yleensä esitti tavalla tai toisella hankalaa potilasta. Muut (ryhmäkoko ehkä 6?) katsoivat aina vierestä ja kertoivat omia huomioitaan tilanteen jälkeen. Lääkärinä toimiessa oli myös mahdollista laittaa tilanne katkolle hetkeksi ja kysyä kaverilta apua. TODELLA hyödyllisen oloinen kurssi ja simuloidut potilastilanteet eivät olleet yhtään painostavan oloisia, vaikka hankalia olivatkin. Ilmeisesti koko lääkiksen ainoa vuorovaikutustaitoja opettava kurssi, harmi.

TK-päivät

Myöhemmin alkavan KTT-kurssin alaisuuteen kuului myös terveyskeskuspäivät. Olin kaksi päivää Imatralla osittain sairaalan puolella, osittain terveyskeskuksen ja osittain sairaanhoitajien mukana kiertämässä ihmisten kodeissa. Pakollisena tehtävänä päiviin kuului pitkähkön potilashaastettelun tekeminen, jossa lähinnä kartoitettiin potilaan kokemuksia omasta terveydestään ja saamastaan hoidosta. Pääsin laittamaan kodinhoidossa potilaalle virtsakatetrin ja sairaalan puolella seuraamaan gastro- ja kolonoskopiaa. Henkilökunta oli jälleen kauttaaltaan todella mukavaa.

Epidemiologia ja biostatistiikka

Epidemiologia ja biostatistiikka -kurssilla opeteltiin tieteellisen artikkelin rakennetta, tutkimusasetelmia sekä biostatistiikan työkaluja. Matemaattisesti ei kovin hankala, mutta omituisen kaksijakoinen kurssi, koska kurssi oli selvästi vain kaksi erillistä kurssia yhden nimen alla. Syvärien tekijöille hyödyllistä tavaraa.

Kansanterveystiede

KTT koostui yleisesti terveydenhuoltojärjestelmän rakenteita ja toimintaa käsittelevistä luennoista. Myös etiikkaa ja terveydenhuoltolakia käsiteltiin.

Neurotieteet

Syksyn loppuhuipennuksena oli NET. Nyt käytiin läpi Neuroscience: Exploring the brain (ehkä paras ja selkein kirja tähän mennessä) -kirjan avulla hermoston toimintaa. Ensin hermokudoksen soluja ja siitä välittäjäaineiden kautta suurempiin kokonaisuuksiin. NET ja LYF olisi hyvä olla etenkin munuaisten, maksan, hormonien ja välittäjäaineiden toiminnan osalta hyvässä muistissa kevään farmakologian kurssilla. Harjoituksissa tutkittiin silmiä, kuuloa ja tasapainoa.

Tietoja minusta

Oma kuva
31-vuotias, medianomiksi 2010 valmistunut. Nyt suuntana uusi ura lääkärinä - lääkiksen toinen vuosi meneillään. Twiittejä täältä: https://twitter.com/Eriatri