— — — 2015-02-05 — — —

Embryologiaa ja genetiikkaa

Dissektioiden jälkeen siirtyi opiskelu takaisin luentosalien puolelle. Uusia kursseja alkoi kaksi:

Embryologia (EMB)

Kurssin aiheet luentomonisteesta poimittuna:
  1. Yleisembryologia
    1. Meioosi, sukusolut, ovulaatio, tsygootti.
    2. Vakoutuminen, gastrulaatio, neurulaatio.
    3. Istukka, sikiökalvot.
    4. Kehityshäiriöiden mekanismit.
    5. Molekulaarista embryologiaa.
  2. Elinembryologia
    1. Eri elinjärjestelmien kehittyminen ja kehityshäiriöt.
    2. Ihmisen sikiönkehitys, raskaus ja synnytys. 
Ensimmäiset luennot ovat olleet melko vauhdikkaita. Pyrin käymään kaikilla luennoilla ja keskittymään luentojen aikana puhtaasti kuuntelemiseen. Muistiinpanot luennoista teen jälkikäteen kotona, jolloin tulee kerrattua päivän aiheet omaan tahtiin. Tätä samaa tapaa käytin myös tuki- ja liikuntaelimistön anatomiassa sekä elinanatomiassa. Toimii.


Molekyylibiologia ja -genetiikka (MOBIGE)

MOBIGE keskittyy genetiikkaan molekyylitasolla, eikä perinteistä mendelististä perinnöllisyysoppia juurikaan käydä läpi. Kurssilla on alkutentti, joka perustuu harjoitusmonisteeseen sekä Medical Biochemistry -kirjan tietoihin nukleiinihapoista. 

Kurssiin sisältyy myös kaksi harjoituskertaa laboratoriossa. Ensimmäisellä kerralla jokainen opiskelija eristää omaa DNA:ta monistaa sitä PCR:ssä. Monistetusta DNA:sta tutkimme oman genotyyppimme laktoosi-intoleranssia aiheuttavan geenin suhteen. Ilmeisesti vastaavaa harjoitusta ei ole ennen omasta DNA:sta tehty.

MOBIGElla samoin kuin syyspuolen SORATOlla kirjoitan kannettavalla luentojen aikana muistiinpanot, enkä kirjoita käsin muistiinpanoja lainkaan - toisin kuin esim. embryologiassa. Tahti on hieman hitaampi, joten keskittymiskyky riittää näillä luennloilla kuuntelemisen lisäksi myös kirjoittamiseen.

Kirjat molemmille kursseille sekä tulevalle histologian kurssille on jo tilattu ryhmätilauksena, mutta kirjojen saapumisesta ei ole minulla mitään tietoa. Toivottavasti saapuisivat pian.

Tietoja minusta

Oma kuva
31-vuotias, medianomiksi 2010 valmistunut. Nyt suuntana uusi ura lääkärinä - lääkiksen toinen vuosi meneillään. Twiittejä täältä: https://twitter.com/Eriatri